Pre organizmus sú mastné kyseliny absolútne nevyhnutné!
Ich dostupnosť a vhodný pomer je jednou zo základných podmienok pre schopnosť vytvárania mnohých hormónov a ďalších biologicky aktívnych substancií, ktoré buď priamo alebo nepriamo ovplyvňujú veľké množstvo dôležitých procesov v živom organizme.
Eicosanoidy sú napríklad skupinou hormonálne aktívnych látok, bez ktorých by organizmus nebol schopný mnohých elementárnych procesov na rôznych úrovniach. Jedným príkladom za všetky môže byť skupina prostaglandínov, ktorých vznik by bez zodpovedajúcich mastných kyselín tiež nebol možný.
Prostaglandíny sú skupinou biologicky aktívnych eicosanoidov, ktoré sú syntetizované z mastných kyselín v organizmoch všetkých živočíchov od hmyzu až po cicavce.
(Doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD.)
Ďalšou dôležitou skutočnosťou je, že eikosanoidy sa vytvárajú z rôznych polynenasýtených mastných kyselín. Zo skupiny omega 6 mastných kyselín sa vytvárajú v najväčšej miere prozápalové . Naopak z omega 3 mastných kyselín sa vytvárajú protizápalové. Aj preto je nevyhnutné udržiavať príjem omega 6 a omega 3 mastných kyselín v našej strave v rovnováhe. Nerovnováha, ktorá sa vytvára už viac desaťročí prostredíctnom súčasného štýlu stravovania z dlhodobého hľadiska prozáplaové prostredie – chronický zápal. Ten následne vedie k radu chronických ochorení až k rakovine.
Zdroj: https://is.muni.cz/th/259665/fsps_b/BP.pdf
Ako zistiť, či som v rovnováhe? Objednajte sa na bezplatnú konzultáciu k vysvetleniu krvného testu i následného riešenia.