Prírodný posilňovač imunity – beta-glukán.

betaglutan

Zo všetkých prírodných zlúčenín, o ktorých je známe, že aktivujú alebo pripravujú vrodený imunitný systém, sú najlepšie zdokumentované a najúčinnejšie beta-glukány 1,3/1,6 derivované z pekárenských kvasiniek. Keď americké ministerstvo obrany vyhodnocovalo viac ako 300 potenciálnych posilňovačov imunity, mali beta-glukány 1,3/1,6 z kvasiniek najvyššie skóre zo všetkých.

Beta-glukány 1,3/1,6 sú komplexné molekuly vyskytujúce sa v bunkových stenách húb a kvasiniek. Vrodený imunitný systém už dávno vyvinul schopnosť rozoznať beta-glukány 1,3/1,6 a reagovať na ne naviazaním imunitnej reakcie. Išiel však ešte ďalej. Pretože sú kvasinky tak univerzálne, vrodený imunitný systém sa na nich stal závislým, aby mohol fungovať na maximálnu účinnosť.

Následne, z hľadiska evolúcie oveľa neskôr, moderné technológie účinne sterilizovali náš potravinový reťazec a veľkú časť nášho životného prostredia. Množstvo kvasiniek a húb v našich potravinách a v našom bezprostrednom okolí kleslo a nedostatok beta-glukánov 1,3/1,6 vyústil v oslabený imunitný systém.

Opätovné pridanie beta-glukánov 1,3/1,6 do stravy aktivuje vrodený imunitný systém a obnovuje jeho normálnu funkciu a účinnosť. (celý text je citáciou z knihy Dr. Paul Clayton – Ako posilniť svoj imunitný systém)

Prof. Václav Větvička, ktorý sa celý život venuje odborne funkcii betaglukánov a ich vplyvu na náš organizmus, hovorí o beta-glukánoch v tomto videu: https://youtu.be/NusQvYkR_2U. Okrem iného spomína aj porovnanie účinnosti betaglukánov z kvasiniek a z húb. Podľa jeho štúdie mu vyšlo, že betaglukány z kvasiniek majú približne o 80% vyššiu účinnosť, ako betaglukány z húb.

Dátum zverejnenia: 3.9.2021

Laktoperoxidáza, dôležitá zložka nášho vrodeného imunitného systému.

Laktoperoxidáza (LPO) – jeden enzým – dve potrebné živiny.

Ak dôjde k INFEKCII, bunky vrodeného imunitného systému, ako sú neutrofily, napadajú patogén a produkujú peroxid vodíka. Enzým laktoperoxidáza reaguje na prítomnosť peroxidu vodíka produkciou hypothiokyanitových a hypoioditových iontov, ktoré sú skutočne veľmi účinné pri ničení baktérií spôsobujúcich ochorenia a pri prevencii infekcií vírusového pôvodu.

LPO je ferroproteín, čo znamená, že pre svoju funkciu potrebuje železo. K tvorbe hypoioditu potrebuje z potravy jód a pre výrobu hypothiokyanitových iontov sú potrebné kyanogény, ktoré rovnako ako železo a jód, musia byť získané z potravy. Kyanogény zahŕňajú kyanogénne glykozidy z obilnín, ako je proso a glukozinoláty zo zeleniny z čeľade kapustovitých, ako je brokolica, kapusta a ružičkový kel. Bohužiaľ, nedostatok železa je tou najbežnejšou formou podvýživy, náš príjem kyanogénov je na najnižšej úrovni a v mnohých krajinách klesá tiež hladina jódu – preto TENTO KĽÚČOVÝ ENZÝM často NEDOKÁŽE SPRÁVNE FUNGOVAŤ.

Akákoľvek diéta na podporu imunity by preto mala obsahovať železo, pokiaľ je potrebné, jód a kyanogén ako napríklad výťažok brokolice. Tento prístup v kombinácii s 1,3/1,6 beta-glukánmi a potravinovou vlákninou poskytuje komplexnú ochranu.

Medzi potravinové zdroje kyanogénov patria: kapusta, kel, brokolica, ružičkový kel, žerucha, kaleráb, kvaka, ale aj jadrá jabĺk, cirok, horké mandle a fazuľa mesiacovitá.

(Dr. Paul Clayton, PhD. – Ako posilniť svoj imunitný systém)

Objednajte sa na bezplatnú konzultáciu a my vám ukážeme efektívne riešenie.

Prírodný posilňovač imunity – beta-glukán.
Prejsť na začiatok