Rovnaký vplyv vyšších hladín omega 3 mastných kyselín!
Nový výskum publikovaný v časopise Food & Function (2020) ukázal, že deti (140 detí vo veku 9-13 rokov) s vyššími hladinami omega-3 EPA a DHA v krvi mali menšie poškodenie DNA ako tie, ktoré mali nižšie hladiny.
Podľa výskumníkov v tejto štúdii sú omega-3 EPA a DHA substráty pre syntézu pro-riešiacich mediátorov zápalu, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri riešení a rovnováhe zápalového procesu. Preto môžu chrániť pred poškodením DNA sprostredkovaním zápalových dráh.
Vaša DNA obsahuje vlákna chromozómov, ktoré sú chránené sekciami nazývanými teloméry. Vedci sa domnievajú, že zdravie telomér je rozhodujúce pre vaše zdravie a dlhovekosť. Ak dôjde k ich poškodeniu, t.j. skráteniu v dôsledku nesprávnej stravy a životného štýlu, môže byť ohrozené vaše zdravie. Pomáha tiež určiť proces starnutia. Čím rýchlejšie sa skracujú, tým rýchlejšie starnete.
V ďalšej štúdii rybí olej obsahujúci omega-3 EPA a DHA zmiernil poškodenie DNA v vaskulárnych endotelových bunkách. V inej štúdii diabetici vykazovali zníženie poškodenia DNA po intervencii so zeleninou a príjmom oleja bohatého na omega-3.
Pre budúcnosť sa domnievajú, že asociácie nájdené v týchto štúdiách medzi hladinami niektorých živín, najmä omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, s poškodením DNA krvných buniek naznačujú, že tieto živiny môžu priamo alebo nepriamo prispievať k udržaniu zdravia alebo rozvoju budúce choroby. Preto sa domnievajú, že implementácia politík verejného vzdelávania v oblasti výživy na zlepšenie stavu výživy môže pomôcť zabrániť rozvoju chorôb súvisiacich s väčším poškodením DNA.
Nepodceňujte skutočnú prevenciu, urobte si test, aby ste vedeli, ako na tom ste a následne môžete konať a ukážeme vám efektívne riešenie.
Zdroj: https://omegaquant.com/kids-with-higher-omega-3-levels-have-healthier-dna/